Články - Dalibor Auf

vína na degustaci
degustace jaro víno Výstava

Celostátní výstavy vín 2024 – tradice vinařských oblastí

29. 4. 2024 Český zahrádkářský svaz

Celostátní výstava vín navazuje na dlouholetou tradici pořádání výstav vín zájmovými zahrádkářskými spolky. (Pokračování textu…)

číst více
brambory hlízy hrůbkování inulin jedlé hlízy padlí slunečnice topinambur topinambur

Topinambury snesou sucho, se zálivkou však bude úrody víc

21. 3. 2022 Dalibor Auf

Nejblíže mají topinambury k chuti kedlubnu. Snadno se pěstují bez chemického ošetření a velmi prospívají lidskému zdraví. (Pokračování textu…)

číst více
Ovocnář Jaroslav Matejsek
časopis Zahrádkář jarní řez ořešáku Jaroslav Matejsek prosinec

Jak zajíc pomohl ovocnáři najít správný termín řezu ořešáků

6. 11. 2021 Dalibor Auf

Jaroslav Matejsek se do povědomí odborníků i laiků zapsal tím, že na základě dlouholetých praktických zkušeností stanovil nejvhodnější termín řezu ořešáků. (Pokračování textu…)

číst více
Jaroslav Honc se Stromem duší
Jaroslav Honc keramická hlína pěstitel polykarbonát skleník sukulenty

Život se sukulenty aneb jak se záliba po letech změní v profesi

1. 8. 2021 Dalibor Auf

Sukulenty ho zajímaly už v dětství, ale živobytím se mu staly až po třicítce, dozvěděli jsme se při návštěvě pěstitele sukulentů Jaroslava Honce. (Pokračování textu…)

číst více
Réva Františka Jonáše
bezsemennost Cesena František Jonáš Polabí řez révy stolní odrůdy révy vinné vinohrad v zahradě výsadba révy

Sladké hrozny Františka Jonáše: V Kolíně pěstuje stolní odrůdy révy

13. 3. 2020 Dalibor Auf

Při návštěvě na první pohled poznáte, že pěstiteli réva učarovala. Navíc má velký přehled o stolních odrůdách a to nejen proto, že se z okna svého domu dívá na vinohrad. (Pokračování textu…)

číst více
J. Habětín a motyka na křen
křen křenová matka mateční řízek motyka na křen novosád

Jak pěstovat na zahradě křen? Tradičně jako v Malíně

14. 1. 2020 Dalibor Auf

Křen se v Malíně pěstuje po staletí. Jednak kvůli vlastnostem půdy, která obsahuje větší množství zinku a mědi, a také díky chuti, kterou přináší tradiční způsob pěstování. (Pokračování textu…)

číst více
Sterilní linie mrkve - bez prašníků
jak se šlechtí zeleniny šlechtitelská stanice šlechtitelství Vinary

Šlechtitelé, ředkvičky, mrkev a česnek z východních Čech

31. 10. 2019 Dalibor Auf

Šlechtění zeleniny a květin má v Česku dlouhou tradici. Patří k ní i Jitka Hrubešová ze šlechtitelské stanice v malé obci Vinary. Šlechtí tu odrůdy košťálové, kořenové a cibulové zeleniny.

S geny táty šlechtitele

Ing. Jitka Hrubešová

Ing. Jitka Hrubešová a česnek Karel IV

Už v první třídě zkoušela Jitka Hrubešová křížit tulipány. Nejspíš k radosti tatínka Karla Křivského, jenž v té době s kolegy ve šlechtitelské stanici v Úhřeticích šlechtil zeleninu, obiloviny a množil tulipány. „Otec mě k tomu vedl už odmala, vždyť jsme žili přímo u jeho pracoviště. Dal mě základy a naučil mě tuto práci mít i jako koníček.“

Odborné znalosti získala posléze při studiu zahradnické fakulty v Lednici u profesora Lužného a Ing. Svitáčkové a během postgraduálního studia genetiky na Univerzitě Karlově v Praze. Pracovala pak ve šlechtitelských stanicích v Lysé nad Labem u Vladimíra Smékala a v Domoradicích.

S manželem z oboru

„Otec šlechtil koncem 80. let v Klešicích u Heřmanova Městce. Po rozpadu Sempry zprivatizoval své pracoviště odkoupil své vyšlechtěné odrůdy a dalších 12 let se tu věnoval své profesi. S manželem jsme v Klešicích začali pracovat v roce 1991 na podzim, manžel řídil provoz a já pracovala jako pomocná šlechtitelka a sestra dělala účetní.“ Práce v rodinné šlechtitelské firmě trvala až do roku 2003. Přestože bylo v sortimentu 45 odrůd cibule, mrkve, zelí, kedluben, ředkviček, fazolu, růžičkové kapusty a česneku, trh již vyžadoval víc.

Pokračování ve Vinarech

Šlechtitelská stanice ve Vinarech, která vznikla v roce 2004, se stala dalším místem, v němž dcera, už s manželem, pokračovala v rodovém šlechtitelském díle. Součástí genového materiálu se stalo i 25 odrůd z původního sortimentu Karla Křivského, ale kapitálem se stala i úzká spolupráce s firmou Semo Smržice.

„Pro Semo produkujeme nejvyšší stupně množení udržovaných odrůd. Oceňuji především odbornou spolupráci s ředitelem Janem Prášilem,“ pochvaluje si Jitka Hrubešová. Za zásadní pokládá rady, jak přizpůsobit novošlechtění požadavkům trhu tuzemského i zahraničního.

Dvouletý porost ředkvičky

Dvouletý porost ředkvičky se bude sklízet kombajnem

Hlavní plodinou je ředkvička

  • Z Vinar pocházejí mj. F1 hybridy ředkviček Primara, Vinara, Kvintara. „Dodáváme linie a vyšší stupně množení, Semo Smržice namnoží a vypěstuje standard, který se prodává.“
Porost dvoubarevné ředkvičky Slávie

Tady roste stará odrůda Slávie – dvoubarevná ředkvička

  • mrkví šlechtí všechny typy od raných po pozdní. Například odrůdy Jitka F1, Jarana F1 (velmi raná), Koloseum F1 (pozdní těžká mrkev), Jolana F1.
Sterilní linie mrkve - bez prašníků

Sterilní linie mrkve – chybí u nich prašníky

  • Z košťálovin udržují Unikát F1, Korino F1, Pavlo F1 a Trvalo F1, novým přírůstkem je Porotoza F1 (pozdní tvrdé zelí).
Linie nové odrůdy kedlubnu

Linie nové odrůdy kedlubnu

Česnek s vinarskou historií

„Otec měl v Klešicích staré odrůdy Kleon a Kalen. Z Kleonu jsme vycházeli v našem novošlechtění, postupným individuálním a hromadným výběrem jsme vytvořili odrůdu Vinar, která ale neprošla registračními zkouškami. Materiál jsme dále zlepšovali a tím vznikla odrůda Karel IV. Ta se původně měla jmenovat Karel, po mém otci, ale to nebylo možné. Od nás je i bílý nepaličák Stepan. Také jsme leta prováděli udržovací šlechtění pro šlechtitele česneku Jana Kozáka.“ Ten je pro změnu švagr Jitky Hrubešové.

Česnek Stepan

Česnek Stepan týden před sklizní

Co obnáší nejvyšší stupeň šlechtění

Podstatou udržovacího šlechtění je udržovat odrůdu v tom stavu, v jakém byla přihlášena.
Například u klasické odrůdy ředkvičky se provádí takto: „Celou plochu oseji jednou odrůdou, třeba Primou. Ve sklizňové zralosti ředkvičku vytrhám, ostře provedu výběr na tvar, praskání bulviček, vyšeptávání, jemný kořínek aj.

Třeba z 10 beden vyberu pouze jednu, ořežu nať a zkrátím kořínek. Vybrané bulvičky zasázím do fóliovníku a nechám včelám opylit. Osivo, které sklidím je nejvyšším stupněm šlechtění. Slouží pak k výsevu na pole a dodává se firmě Semo.“

Hybridní osivo (F1) se získává opylováním mateřské linie linií otcovskou.

Mateřská linie se vyrábí pomocí udržovatele, který zajistí opylení jinak sterilní linie. Otcovská linie se udržuje podobně jako nehybridní odrůda.

„U zelí se linie opylují ručně v poupěti metodou, kterou zavedl otec. Protože je zelí cizosprašné, musí se poupě natrhnout a opylit pylem květů té samé rostliny.“

U některých hybridů zelí ve Vinarech používají sterilní linie. S otcovskou linií se pracuje podobně.

„Je to piplačka, hodně ruční práce. Musíme být maximálně pečliví, důsledně vést záznamy o šlechtitelském materiálu a neobejdeme se bez šlechtitelského štěstí a intuice,“ dodává šlechtitelka.

Šlechtění další generace

Také syn se před časem rozhodl, že bude v rodinné šlechtitelské tradici pokračovat.

„Nejprve jsme mu to trošku znechutili, protože děti od malička musely hodně pomáhat, ale on ví, že tahle práce má smysl. Tatínek by měl radost, že jeho celoživotní práce a láska bude mít i po nás možná pokračovatele. V posledním období svého života k nám velmi rád jezdil, procházel a hodnotil porosty.

Foto autor

číst více
Josef Sus
hrušně jabloně odrůdy třešní ovocnářství štíhlé vřeteno vysokokmen zákrsek

Jaké ovocné stromy pěstovat na zahradách a které odrůdy?

28. 4. 2018 Dalibor Auf

Květnový Zahrádkář roku 2018 pozval k rozhovoru Josefa Suse, znalce ovocnářství, aby mu popřál k sedmdesátinám a pro čtenáře vyzvěděl pěstitelské tipy. (Pokračování textu…)

číst více
oranžerie pesticid přírodní jezírko přírodní zahrada rašelina vysoký záhon

Přírodní zahrada v Radonicích: bez rašeliny a pesticidů

23. 3. 2018 Dalibor Auf

Jan Nussbauer z jihočeských Radonic na své zahradě nepoužívá rašelinu ani lehce rozpustná minerální hnojiva a pesticidy. Tento způsob hospodaření bývá v přírodních zahradách pravidlem.  (Pokračování textu…)

číst více